Tuesday, December 22, 2009

cerita

salam semua....

lama betul saya menyepi....tak tau apasal saya cam tatau apa nk cerita padahal byk benda yg berlaku.....ringkaskan cerita.....

peristiwa pertama:-

3 hari sebelum raya haji dulu rumah saya dimasuki 3 orang penyamun ketika saya satu family sedang tidur. Penyamun2 tu bersenjatakan parang..Alhamdulillah...mereka tk mengapa-apakan saya & keluarga. Mereka hanya mengambil handphone kesayangan saya...(huhuhu...bila le nk dpt balik h/p cam tu atau sewaktu dgnnyer.....kena kerja kuat skit ni....),handbag baru saya & sejumlah wang....punah harapan utk merayakan Year End Sale.....waaaa....ada sape2 nk bantu tk?...confirm tkde sbb sume org pn nk celebrate YES gak kan....tk pe la...kumpul lg utk tahun depan nyer YES....lagi satu benda penting yang diambil oleh penyamun2 tu ialah saya punye modem broadband....#@$&*^~ punya penyamun....ingat modem tu ipod ke walaupun rupa modem tu mmg cam ipod...heheh...)padan muka penyamun tu...nk jual pn tk laku...nk guna pn tk boleh...hahaha.....nasib baik penyamun2 tu tak amik set nikon D90 (my hubby new darling...huhuhu...)walaupn set tu dah di bawa keluar umah...lappy ni pn selamat gak....klu tak..nangis la makcik...huhuhu....syukurlah semuanya selamat cuma trauma berhadapan ngan penyamun tu masih menghantui saya sampai hari ni...masa saya masih di rumah lama, saya agak susah nk tidur....asyik terbayang pintu bilik tidur ditendang.....di rumah baru ni ok skit walaupun saya mudah terkejut kalau ada apa2 bunyi sewaktu saya tidur....

peristiwa kedua:-

dalam kekalutan menjawab soal siasat dr polis,security department Sime Darby,estate & security Research centre ( utk pengetahuan semua...umah lama saya terletak dalam pengawasan security 24jam...herankan camner penyamun tu berani masuk....)saya sempat gak balik berhari raya di kampung...sambutan raya cam biasa je. Tak berapa meriah sebab raya kedua bapa saudara saya meninggal dunia. Lagi satu saya sedih sbb tak dapat bagi mak ngan abah duit raya...huhuhu...sedih sangat tau.....sedangkan duit tu dah saya sediakan.....*&^^%$##@ punyer penyamun....

peristiwa ketiga:-

Selepas balik dari kampung saya sibuk dengan urusan pindah...rasa cam sikit je barang umah....bila dah kemas semua baru sedar..banyaknya barang....hampir 3 lori...hehehe....bila dah selamat pindah...jenuh pulak mengemas umah baru....oh tidak..barang tak muat dirumah baru ni(semi-D je...)...nasib baik ada stor estate...blh la tumpang simpan barang sementara kami di sini....penatnya berpindah...hanya yg pernah alami je yang tahu....& saya akan alaminya selagi hubby berkhidmat dgn Sime Darby Plantation....sampai sekarang masih ada barang yang belum saya keluarkan dr kotak....mesin jahit???..heheheh...dah kuarkan tp belum mula kerja lagi....insyaallah ASAP....

peristiwa ke empat:-

hehehe...yang ni bukan peristiwa....terleka di FB ketika ada waktu terluang...bila dah boleh online je saya terus terlekat di FB...pantang ada masa...huhuhu..sungguh tak boleh dimaafkan....baru jumpa kawan2 yang dah berbelas tahun tk de khabar berita...mestila byk cerita kan?....maafkan lah saya ye....

ok...kesimpulan dari cerita2 saya...

1- sentiasa beringat & berhati-hati dengan persekitaran walaupun rumah kita ada security....org jahat ni ada bermacam cara utk buat jahat.....

2- tak yah beli barang umah banyak2 klu kerja asyik berpindah je...beli yang perlu je...kalau banyak barang diri sendiri gak yang susah....huhuhu.....

3- jangan LEPAK lama-lama kt FB...nnt sume kerja tak menjadi....hahaha....pengalaman sendiri tu....

ok...jumpa lagi nanti....

4 comments:

Diesha said...

huhu nasihat yang bagus tu....kesian akak yer..takperlah..banyak hikmahnya apa yang berlaku pada kita....semoga tahun 2010 membawa keceriaan untuk akak......

ainiayu said...

thanks ye sha...insyaallah...kita harapkan yg terbaik lepas ni ye....tk leh harap je...kena usaha gak....

aNiS tHe BumbleBee said...

sian akak..xpe..skang ni akak jadi org teraniaya..mntalah doa cepat2 kt tuhan..moga2 tahun 2010 ni..jadi tahun yg paling best bg akak sekeluarga yea..

ainiayu said...

hehehe..anis...teraniaya ye....insyaallah..semoga tahun depan lebih baik utk kita....kena usaha gak..tk leh la duk minta doa je...hehehe