Friday, April 23, 2010

inspirasi....

salam semua...:)

kali ni saya nak kongsi antara koleksi buku yang terbaru dalam simpanan.....saya memang suka sangat kumpul buku2 kraf ni....pantang jumpa mesti nak beli....tapi yg termampu dalam bajet saya je la...maklumla...saya ni bukan keje....nak beli kain lagi...kan..kan..kan....:P

inilah antara hasil pertapaan saya baru2 ni kat kedai buku sekitar lembah klang...hehehe....

1. ini adalah buku favorite saya....The Complete Guide to Sewing Made Easy....kira macam buku teks pasal ilmu jahitan le....hehehe....best sangat sebab ada info,tip & teknik2 jahitan yang amat berguna dan senang nak ikut...ada lebih 50 projek dari yang paling mudah sampai yang agak rumit yang boleh dicuba....buku ni amat berguna untuk orang yang baru nak berjinak2 dengan dunia jahitan sebab ada info asas tentang mesin jahit,alat2 jahitan,jenis fabrik,tip & trick untuk dapat hasil yang memuaskan dan macam2 lagi...saya jumpa buku ni kat Borders Times Square...harga???....tak payah bagitau la...kalau saya sebut memang tak caye....pada saya sangat2lah berbaloi untuk buku setebal lebih 500 muka surat dengan semua gambar berwarna....:)




antara projek yang ada dalam buku ni....tutorial yang disediakan mudah nak ikut...

2. buku Quilting....yang ni pun best gak....ada info tentang quilting,patchwork & applique....ada 140 projek menarik....saya beli buku ni dari MPH Mid Valley...




antara projek yang terdapat dalam buku ni....menarik kan???

3. 24 hour Sewing Projects.....buku ni best sebab semua projek yang ditunjukkan boleh disiapkan dalam masa tak sampai sehari..(bergantung pada tahap kerajinan tukang jahit laaa....)ada projek untuk barang dapur,bilik tidur,barang baby,beg dan sebagainya...




antara projek yag ada....bib baby,selimut,topi dan sebagainya....

4. 3 buku ni adalah koleksi terbaru saya....

1. 200 Quilt blocks....
buku ni ada 200 contoh blok patchwork yang boleh disuai padan untuk berbagai projek seperti kusyen,selimut @ comforter dan sebagainya....

2. Traditional Quilts with a Twist
ada 20 projek yang menggunakan paten2 tradisional patchwork...selain dari quilt comforter,projek beg pun ada....

3. Fat Quarter Fun
tengok judul buku pn dah boleh agak kan...hehehe....ada projek yang menggunakan fat quarter dan fabric stash....



antara projek dalam buku Fat Quarter Fun


antara projek dalan buku 200 Quilt Blocks


antara projek dalam buku Traditional Quilts with a Twist

ketiga-tiga buku ni saya beli dari Borders....harga tak sampai rm50 untuk semua....caye tak???..hehehe....sebenarnya banyak lagi buku kraf yang ada kat Borders ni..( iklan free untuk Borders...:P..)murah2 pulak tu...( sila pegi bahagian bargain books ye...) saya lebih berminat tentang jahitan,patchwork dan seangkatan dengannya...kalau nak tentang kraf kertas,crosstitch,knitting dan sebagainya pun ada...murah jugak...silalah melawat ye....:)

Banyak buku rujukan saya....belum masuk majalah tentang kraf lagi ni....huhuhu....banyak sungguh....idea dalam kepala ni macam2 sampaikan saya tak tahu nak mula yang mana dulu.....TOLONG.....TOLONG......lemas dalam idea....boleh gitu???....:P

3 comments:

Yati said...

Bestnya dia, banyak buku. Banyak reference dan inspirasi leh dapat. :)

ainiayu said...

hahaha...mmg best yati...mcm2 ada tp tu la...tatau mana nk mula...byk sgt...klu yati nak saya boleh tlg belikan...kat ipoh pn ada MPH kan...cuba la cari....:)

Yati said...

MHP Ipoh tu, tak de banyak pun, Yati pergi last time. Magazine cross stitch pun dah takde. Lebih baik popular Ipoh, cari buku Jepun atau Chinese. Hehhe.